Monday, December 6, 2010

1432~

salam maal hijrah buat semua..
semangat!!!
azam baru!!nk menjadikan diri aku lbih baik drpd sebelum2 ni..[sesungguhnya orang yg menjadikan hari ini tanpa sedikitpun perbezaan dgn hr semalam adalah orang yang paling rugi..nauzubillah..].ye memg sume org akan mngatakan hal yg sama,untuk mnjd lbh baik dr smlm..cuma besar mne usaha dan semangat dalam menjadikan ianya realiti..aku adalah orang yg semangat itu.aku!!.aku taknak lagi terpengaruh dgn msalah2 yang remeh..smpai buatkan jd pkiran tonggang tebalik..ohoo..tidak lagi untuk thun dpn..tapi aku nk jdkan stu2 prob tu mbuatkan aku lbih matang dan menjadi manusia lebih kuat..wa biiznillah..insyaallah





Wednesday, October 20, 2010

singgah sebentar..

hari ni sedikit lapang..suka3. rasa rndu sangat2 kat surau n pngisian2nye. ye,memang telah lama xmndatangkan diri ke pusat hidayah itu seolah-olah diri dah cukup sempurna utk tidak memperbaharui jiwa sehingga hari ini rasa rindu itu menggamit-gamit hati ini..nak pergi but tiada teman~sedeyhh..masing2 masih busy. kebetulan hari ini aktiviti aku lepas mgrb tiada selepas tamatnya segala bagai latihan2 assgmen. syukur sgt(tp sedih jugak sbb performnce sangat tak memuaskan hati..last minute preparation. dengan latihan rekoder bsma-sama nyanyian Saya Melawat hanya dijalankan bebrapa minit sebelum persembahan bermula.ish3..harap2 lepas ni lebih baik dari yang ini. insyaallah..)

byk keje yg msih blum disiapkan-gerko, tmk, fail2 yg perlu dihantar, aduhh cepat khodijah!!jangan main2 lagi..sudah la pekse xlama lagi..byk perkara yg perlu dibaca n difahami lagi-bm1.2, muzik, pj...huhu..doakan aku wahai kalian yang aku sayang..aku nak cemerlang tapi aku lemah dalam menghafal2 ni..sangat merisaukan.


di kesempatan ini, nk ucapkan:
1. selamat berangkat n memnyambung hijrah ke mesir untuk k.long..moga najah disana nanti n jgn lupa doa2kan mak ayah n adik2 di malaysia ini..kami juga ingin najah n mabruuk:)
2. selamat menduduki peperiksaan buat kawan2 yang mengambil stam..buat yang terbaik:)
3. slmt utk setiap jiwa yang ingin melakukan perubahan..ayukk sama2 kita kuatkan semangat!! saling mendoa sesama kita k..actually,rindu betul pada kawan2 di beseri n gerik..huhu.yang selalu bersama-sama mencari ilmu..rindu sgt2..pada cikgu2 yg selalu menyentuh jiwa ini..kudoa moga2 semuanya baik2 aje n masih seperti dulu bahkan semakin mantap iman dan jiwa..insyaallah

nk buat keje~


Monday, October 18, 2010

ini kesah adik2 yang aku sayang~

a great weekend~
sungguh seronok..yeyy..hatiku riang berbunga:)..uuih over saje ni..actually, sebenarnya hati aku rasa lain mcm mne xtau,aku pn xphm.
seronok?
yahh..sure sangat seronok sebab adik2 aku sgt best!!mereka sudah bijak memasak nasi dikala aku dan kakak yang dalam kepenatan tettidur..eceyceycey..hahaha..srius..mereka sanggup menelefon mak di pekan utk bertanyakan wayar periuk nasi sedangkan periuk yg digunakan periuk gas..hikiki..apepn..tq 2 yasin n balqis sbb kalu kome xbuat bgtu pasti kami dah kene dgn mak n ayh.ohh..kamu sungguh bagus!!
frust?
hmm..secalit mungkin. bgaimana tidak?? adikku telah mengatasi aku..situasi:
M:k.cik, buatkan air teh(teh ape tah??sudah x ingt sbb byk sgt jenama teh kt umah, kalau xsilap teh..ahh x ingt)pastu tolong sambungkan wayar kipas kat dapur..
KEYKO:OK boss..wait 
*sedang anak ini bertungkus lumus mencari extension wire n dlm msa yg sma nk kne buat air..terpancar sinar ketekunan n keikhlasannya..sehingga ketemu jua akhirnya extnsion wire yg menyorok ntah kt mane2..sgt bahagia..

KEYKO:ok! ni dia..alamak??dah ada kipas??
*waduh2 punyala aku mncari dr dapur ke tgh rumah kemudian mara ke bhgian tamu..almklumlah umah tu saiznya bukannya mcm kotak kecik je..tp xpe..sabarrr~~boleh kurus jalan2 dlm umah pn..xve ok??!
kemudian berniat nak menyambung tugasan utk buat air yg tertangguh tadi..jag sudah pun diambil tadi..
KEYKO: haa??air dah dibuat??ya allah.[tersenyap]xdpt berkata apa2 sebab xsangka aku ada pesaing dalam umah itu..sehinggalah
mak berkata:tengok! yasin dah siap buat lagi..cepat haa..
*aku tersenyum dan memuji la kanak2 kecil itu dengan bangganya:)sebab sgt bagus dalam melakukan turning point dalam hidopp..actly,semalam dia menangis bukan sbb insaf or bnde lain tp sebab potong bawang..kui3..sangat cumil~

tercabar?
wahh..xpun..hahaha..xdela sampai rasa tercabar geng, just rasa mereka2 ini lebih hebat sikit je.. good job along da weekend..luv it;)

 
*p/s: k.long..kmu xpyh risau nk tggl umah ok sbb mereka bisa mnggntikan tmpt kmu dlm mbuat hal2 sbgini;P
k.nyah..jom balik umah..xpyh stress mmikir keje umah yg berlambak2 sbb kte akan goyang kaki n zzzzz shja..
k.yang..kmu msti xpercaya merka ini lebih pantas bkerja dr kmu geng..wawaaw

MODE:mengantookk...T___T
PEACE BE UPON U

Thursday, October 14, 2010

syukur...syukur..syukur:)

alhamdulillah...semuanya dah selesai;)selepas kesibukan yang tak dapat aku elakkan-performance tarian kebudayaan utk gerko n nyanyian resital muzikal..udahla kedua-duanya perkara yang memang x diminati sejak azali(just suka tengok orang perform je)..1st tu rasa stress semacam jgk la..smpai terpikir nk gila da..mana tak nya..nk kne menyanyi, menari depan orang..dahla aku xbiasa buat..pernah la sekali dua buat tp itu waktu zaman aku belum matang n masih keanak-anakan..tp kini..aku dah besarr!!ceyyhh..hehe..mksudku..sekarang tahap rasa malu ku melebihi berbanding usia aku muda2 dulu..tp mengingatkan aku bakal seorang guru yang akan mengajar kanak2 yang jiwanya sangat suka perkara2 yang menghiburkan hati..so, dengan niat mendidik diri menjadi guru cemerlang..aku berusaha menjadi seorang penari n penyanyi terbaik bagi dirir aku..huahua..opss..jangan ketawa pada diri sendiri ok..tahniah khodijah, u had done very well;P heheheh


'walaupun masa yang diberi agak terhad tapi kamu semua dapat lakukan dengan sangat baik,tetapi masih boleh menjadi lebih terbaik'puan hanizah berkata..

syukur kan..semuanya dengan keizinan Tuhan kami dapat performed well this night..thanks God..sebagai berita gembira untuk aku...hehehe...esok..aku pulang!!!yeahh..kembali ke pangkuan keluarga tercinta..moga2 tercapai la hasratku nak balik..sebelum terlambat i thanked to my groupwork: k.zila, mus, len n k.fazill 4 ur support n hardwork..x lupa jugak team tarian yg memang xpenah penat nak buat latihan: qwen, lyne n nisa. sangat mengagumi kalian esp nisa wpun mata da xlarat nk buka tp ttp semangat..itu la cikgu yg kita nak..eheheh..

oh tidak..terpaksa berhenti  sekarang..sebaldi kain telah memanggil..segala bagai refleksi telah menjelmakan wajah mereka dalam minda aku yang baru nk lapang nih..haduii..ok..see u soon..peace be upon u;D





saat aku merasa penat

Dengan nama Mu Yang Mencipta aku dan sekalian makhluk...

*smiling*
saat ini, detik ini, aku masih cuba untuk mengukir senyuman walaupun kalau boleh tidak mahu rasanya melayan cakap2 orang disekeliling dek rasa hati yang serba moody..ya, mungkin dengan senyuman, hati ini dapat juga merasai tenangnya..sungguh lelah jiwa ini sejak hari rabu yang kuliahnya sgt penuh  sehingga kini, dan esok dijangka lebih banyak meragut tenagaku..oh Allah jadikan penatku ini bukan sia-sia..amiin..mudah2an. jom, wahai insan2 yang bersedih malam ini kita sama2 mengukir senyuman..(",)..dan jangan lupa ikhlaskan senyumannya ok;)...

tadi, waktu online fb sebentar, byk,mungkin tidak la byk,kira2 dalam 2-3 orang telah melahirkan rasa sedih mereka..hmm, ya waktu itu juga hati aku turut merasai perasaan yang sama walhal aku sendiri tak tahu menahu apa yang perlu disedihkan. sama seperti mereka..dengan itu, tertegur la sorang sahabat yang mungkin perasan wajah moody yg aku pampangkan.. sebenarnya bukanlah aku moody pun,,serius cuma rasa penat hampir menjelajah jiwa ragaku..bukan ini isunya nk dicakapkan..actly, the most important thing  i think is we just keep on smiling whenever, wherever n  in any situation ever. sebabnya..kalu kita bermuram durja (ingat pesan k.long) efeknya akan kene  pada orang lain macam virus la jugak..jadi, kalau habis semua orang terkena rasa sedih, habislah dunia kita, no more smile, no more good words n  forsure no more happiness..hhohoh..jadi, even if we feel so lost n so alone, just set our mind who we are belong  2, n thus we could feel the loves..




saya suka bila orang tu walaupun dia penat atau sedih atau frustrated,xpun terlalu gumbira ke, dia masih mampu bercakap dengan lembut dan tersenyum dengan ikhlasnya pada orang sekeliling..wahh..so sweet such person..my mom is just like that;) n im trying to be like that to..hope so, insyaALLAH..

~apapun, syukur test muet (bg part speaking) dah selamat..walaupun xprepare satu hapa pun, sekurang-kurangnya xdelah aku terkaku terpana sebagai calon A tadi..waa,,sungguh dasyat..pasni nak pergi popular cari buku muet..wanna do da best for another paper: 13 nov, jgn lupa doakan saya!!~


ohh..rasanya..hampir cacamerba sudah perkataan2 ku ini,,time tdur kali;P
gudnite everyone, forgive n forget ok??! salamun alaikk~

*sebelum terlupa!pagi2 jgn lupa baca doa ini: wa amanna ya salam ya mukmin.. doa ini diajar oleh seorang sahabat tersayang sempena nk amik muet, tq ya wahai kamu yang mengajar ini walaupun simple tp pnuh makna..syukran ala kulli hal;)

Saturday, September 4, 2010

esok 4 september:)

yeyy..esok 4 september!!dalam ketas wner hijau aku beli td ckp pkul 9..yeyy..esok aku balik..sgt happy jgk..walaupon kebanyakan orang dah blah awal pagi lagi...xkesah!!
saat ni sume org rumah da sampai punn-haa bguslah..kira sume da slmt smpai..
huu..assignmen sgt laah banyak..sempat ke aku nk siapkan semua tu dalam masa 2 minggu..waa~2weeks tu bukannya lama pun............mcm2 yg perlu dibuat!aarghh..rsaunya aku..xsilap aku asgmen bertulis ada 7 gitu..

1. TMK a.k.a ICT-nk kne buat 3perkara: tcher's note, powerpoint, n cd cases
2. AGAMA-asgmen tayammum+sft mahmudah..
3. BMELAYU-bt soalan n jwb la sndiri..ha2,bt yg sng2 ckupp:)
4. GERKO- bt kts keje utk ptndingan bola baling. lg 1 bt ltihn INANG ok!!..ahaa...qwan, nisak n lyne xde..xsmgt nk bltih..(cesh,alsn smata)
5. MATHS -bt bday party!!waww..uhuu..not d real 1.
6. KB-powerpoint lg..n jwb soalan:esei 20 mukasurat..uhh..kuatkn la smgt ak nk bt..
n last i thougt;
7. PJ-jgn lpa tny soalan pe yg kne bt!!

ckup2 la ni..ini blum msuk lg resital mzik, kesenian, etc..
oleh itu wahai cik khodijah, jgn la mengangguhkan keje anda sbbnya 
"org yg menangguh kerja tu adlh pncuri masa"
my last words: have a nice oliday n
dun u worry n having ur wrinkles bcoz u can :) n hve ur dimples!!
yaahh..luv it..nk tdur..bgun n balik esok!!maas salamah wailalliqa'.............


Sunday, August 1, 2010

yg soleh itu utk yg solehah ok!!

rendahkan diri untuk menjd yang tinggi
sy suka org yg senyum n balas senyum=)

say NO to pujian, wang, n glamer OK!!
alfurqan..harta yg pling bharga,
  

hai blogg..knl x sape ni??xkenal??huu..ni pn xkenal ke??ape daa~~
ok kalau nk tau sy pn tidak mngenali mereka(tp sy culik kanak2 ni dekat iluv islam)hehehe..sori la ye....wakaka.lol.ok..but i know they're very sgt cute sgt suci lagi soleh solehah!!waa..tgok la sejuk hati kte kn bila tgok deme..hmm..saya pn nk jd anak yg mcm ni la!!hahaha..
insyaALLAH..hope so, even peoples say it is to say than to do it,, really.. but lets us try harder!! k!!

wahai anda sekalian,pelik bunyimyer.ha3..ok..gambar ni sebenarnya membuatkn sy terfikir sejenak..
alangkah indahnya kita menjadi spti ini..pasti sejuk hati mak n ayah..kan2?!hee~~
close ur eyes, open ur heart..muhasabah diri menjadi lebiih baik..amiin..
barakallahu 'ala kulli hal..alaikassalamm..=)

Friday, July 23, 2010

you're not alone!!

you are not alone by misheal jackson (former name before becoming a muslim). u know this song? luv it rite?? actually im not trying to discuss bout this song.. saje aje tulis coz hri ni ditinggal oleh romate lg. wuwu~ so, im not alone tu nk bg smgt la kt tuan punyer bdan ni haa. heheheh. lgpun mmg kne igt, kte x penah ditinggalkn sorg2 coz ALLAH IS ALWAYS BY UR SIDE :D

 hmm harii ni hari jumaat lg..biasanya hari jumaat ada usrah or ceramah yg lebih suka dikenali sbg BICARA MUSLIMAT pasalnye muslimin tak ada, deme sume solat jumaat..alhamdulillah kebiasaan itu tetap berjaya menjadi kebiasaan hingga hari ni(tgh hari td)..



bicara muslimat hari ni sgt menarik, tajuknye: 'AURAT; ADAT vs IBADAT'. hmm memang wajar la aktvti ni diadakn slalu. kalau x btapa rmai mnusia akan bertambah utk tidak mengendahkn isu aurat wanita la espeselly!so, buat : LUJNAH HELWI IPG IPOH, saya dgn bgganya ucapkn thniah ats usaha kalian membangkitkn islam!! semoga terus berjaya.

suda la tu..nothin more need to write..
peace be upon u..=)

 

Monday, June 21, 2010

sharing is caring rite??!

BISMILLAH...hri ni sngaja nak menjenguk blog everymoment ni..tiba2 rasa nak ber'share' cerita...hmm actly bukan cerita pun tp lbih kpd perkongsian gitu..alaa..mcm tittle post kali ni..'SHARING IS CARING RITE??!so,u know..i care 4 u!!actually, bru smlm chating ngan adik sedara yg nk amik spm thun ni..xsangka pulak adik sdara aku tanya soalan yg mmg xduga pn..bse je soalan nye..nk tau??
ni dia adik sedara aku ckp..

"cterla..mcm mane kmu blaja waktu spm??"

he3..nk gelak jgk sbb aku punya spm pn..kureng je(but alhamdulillah sgt2)..so, sekarang aku nk ckp ar jugak walaupun xde sesape nk baca ke xde sesape nk dengar apa yang akan aku mengarut ni..huhuhu..
kalau nak nk tahu aku blaja waktu spm memang mcm bukan nk spm..bukan spm je,pmr pun gitu gak..haduii..aku ni tak tau nak kata la..patutla tak pernah2 dapat straight A dalam dua2 exam tu..sebab usaha aku yang hanya sekadar biasa(jangan tiru yang ni..kome kene blaja sungguh2,pulun sehabis pulun org kata)..tp apa yang aku boleh kongsi kat sini dengan adik2ku yang memang masih ramai lagi yang akan menghadapi exam besar2 ni..n smua manusia yang sukakan perkongsian..haa..

1st : happy2 la wak2 study..ehee bole ke ea??boleh!!xcaye sudeh!xpayah le nak rasa tension, stress, bengang,etc..haduu..ni ke sebab byk benda tak stdy lagi smpai tension,pastu tension xleh la pulak nk stdy kome wei..dah la tak boleh nk stdy,buat pulak kerja ntah pape..start la nk vandalisme..hbs loker2,meja2,n toilet2 sekolah yang jadi mangsa..kene tendang kene contengbukan setakat conteng habis digoresnye..ni bukan main2 ni..betul2 punya.bukan setakat sekolah aku tp hampir semua sekolah sama je..astaghfirullah..kalau mcm ni la jadinya..memang tak boleh jadi ni..ish3..'i hate vandalisme'!!kalau kita rasa tension or tetiba rasa nk tension(ada org paham stress)..igtla balik niat kita nak blajar...bukannya sebab pekse je..kalau dah rasa xmampu,relax dulu doa byk2..mintak ALLAH tolong..bukannye buat benda xfaedah,INGAT NI!

2nd : jaga hablumminALLAH wa hablumminannass..kawan2, cikgu, xlupa mak ayah ngan family kita..haa..tp yang pentingnya org2 yang selalu kita jumpa la,org2 kat sekeliling kita..sebab org2 yang selalu kita jumpa tu la yang selalu terasa hati dgn kita sbb apa yang kita buat n ape yang kita cakap deme la yang dengar,deme la yang nampak..xde org lain..nanti tak masuk kita belajar bukan sebab kita tak pandai tapi sebab berkatnya xdatang..ni selalu cikgu2 sebut dari form 2 lagi biasa dengar tp ni la benda yang selalu kita buat,mcm perkara yg boleh buat hilang berkat ni,pkir2 ler..aku pun sama je,xlebih xkurang,so,jom la kita saling ingat2 kan diri kita supaya benda ni tak terus jadi biasa dgn kita. bukan apa,masalahnya berkat ni penting,kene seiring dlm blajar,dlm hidup..kalau blajar nak cemerlang kat dunia,dah alang2 tu nak jugak terus cemerlang kat akhirat,mcm mana??dgn adanya berkat taadi..insyaallah..

waaa..meleretnye..nsib baik blum berjela lagi..ohoo,ok2 we'll continue on the other day k!!insyaallah coz my eyes need 2 rest..really need a rest..ngantuk3.zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz......

pegi dulu..nite!haa!jgn lupa sblum u all tido,forgive me n semua org..moga2 ada org lain yang memaafkan kita jugak mlm ni..amiin3. ok,assalamualaikum..

Thursday, May 13, 2010

yang baru..


hmm..kalau nk tau inilah blog yg ke2 dibuat..al paham2 la yg 1st  2 dibuat ktka teman diform3.thun sbuk nk exam la katakn, ntah mcm mane rupenye sekarang pun idak teman tau, sudah la nk bkak pn xboleh..inikn nk update,akhirnya dibiarkan terkubur sajelah wpun nyawa msih ade(mungkin), kasihan..nk buat mcm mane..
so, dgn blog baru ni..smga rase nk update slalu 2 ade lah..cukup la 1kali sebulan ke....
haa?1kali je sebulan?biar betul??eh kira OK la drpd  xupdate bertahun tahun..haiya!hihihi & yg penting blog ni tak senasib dgn yg dulu..mcm talian hyat kt kt hati ni..ish3

ok, selamat bermula kembali!