Tuesday, November 15, 2011

Semua Itu Milik ALLAH..

Assalamualaikum. 

Ya, semua itu milik Allah. Kita  makhluk ciptaannya tidak patut mengeluh manghadapi sebarang kehilangan. Harta. Suami. Isteri. Anak. Malahan apa yang kita miliki dari sekecil-kecilnya sehinggalah yang sebesarnya, bukan milik kita biarpun kita tidak menyedarinya. Belajarlah untuk tenang jika kehilangan sesuatu yang berharga dan istimewa. Percayalah, nikmat itu kurniaan ALLAH. Usah kau megah dengan apa yang kau miliki sehingga sampai masa kau kehilangannya, kau tersungkur sendirian. Palingkan kepada Tuhanmu kerna denganNya lah yang engkau sombong selama ini. 

Kita hidup penuh kegembiraan. Jarang sekali masa yang ada kita ambil untuk berzikir, berfikir dan bermuhasah diri. Kerana itulah, terasa seperti sasau saat sesuatu milik yang dipinjamkan sementara untuk kita diambil oleh-Nya. 
Ya Allah, 
Tuhan yang memiliki dan menguasai hati kami, jadikanlah kami orang yang kuat. Yang mencintai-Mu setulus hati kami. Yang mendambakan cinta dan keredhaanMu dalam segenap usia ini. Yang sentiasa bersyukur dengan nikmatMu.

Ya Allah,
Ampunkanlah dosa-dosa kami, hambaMu yang lemah. Bimbinglah kami dalam mencintaiMu. Sesungguhnya, Engkau sebaik-baik pembantu dan penjaga.


Semoga Allah memberkati semua. :)

Sunday, November 13, 2011

Khas Untuk kamu!

Assalamualaikum :)

Post ini ditujukan khas untuk kamu sorang je tau.
Kamu yang suka bergurau dengan kita. 
Kamu yang suka merajuk bila kita mengusik (dan kami memang suka mengusik! Tabiat yang xleh buang antara kita. Hehe)
Kamu yang suka ajar kita semua main macam2 game.
Kamu yang kadang2 bila kita ajak main, kamu xsuka sebab nak study tapi kamu join jugak.
Kamu yang menjadi penambah seri dalam keluarga kita! 

To: Ainin Sofia aka kakteh
Ini khusus untuk kamu tau! So, please touching.heee
Esok 14 hb, kamu exam kn...please do well
Selagi ada peluang, jangan berputus asa

DOn't3 takot2 ok!
 Sure SPM adalah exam yang paling besar tapi tak bermakna ia perkara paling besar dalam hidup kita. Banyak lagi perkara yang lebih besar, SPM hanyalah ibarat salah sebuah anak tangga yang perlu didaki dalam kehidupan :) 
 Last, we wish u a veryyy GOOD LUCK! 
ALLAH BERSAMAMU, adikku.




"Man Jadda Wa Jada. Wa Man Zara'a Hasada"

Sekian, Assalamualaikum

Thursday, November 10, 2011

JALAN PULANGKU ^_^

Assalamualaikum.

Alhamdulillah. 
Pas paper pertama jam 9.45 am hari ni, BM 1.
 Dah jawab dengan sebaiknya, insyaAllah. Moga2 terbukak la hati lecturerku yang menanda untuk semak dengan baiknyaa! :)

Sebelum tu, nak post lirik nasyid Jalan Pulangku
Tersentuh setiap kali mendengar lagu ini. Terasa betapa kerdilnya jiwa ini di hadapan Tuhan. 

Jalan Pulangku

Tundukku malu didepan-Mu
kernaku insan berdosa
kuadukan sesalanku apakah kan Kau terima
kesunyian ini sedarkan diriku yang lena

Tinggalkan semalam yang nanah
lantas meratap hina kan ku pada sempurna-Mu,
terpaut aku tak berpaling

Ku Bersyukur hanya padaMu tuhan kau temukan laluan bermula
Dan cintaMu bagai air di tandus sahara buatku melepas dahaga

suburkan cahaya menerangi langkahku
semaikan segala kiasan indah cinta-Mu

ku Bersyukur hanya padaMu tuhan kau temukan laluan bermula
Dan cintaMu bagai air di tandus sahara buatku melepas dahaga

Ku mohon kau tenangkan gusar hatiku yang rawan
bimbang Kau singkirkan taubatku
kurayu Kau hulurkan keampunan-Mu padaku
kelakku zalimi diriku

Ku Bersyukur hanya padaMu tuhan kau temukan laluan bermula
Dan cintaMu bagai air di tandus sahara buatku melepaskan dahaga

Janjiku padaMu abdikan seluruh jiwa
sehingga masanya kau seru hujung nyawaku

Ku Bersyukur hanya padaMu tuhan kau temukan laluan bermula
Dan cintaMu bagai air di tandus sahara buatku melepas dahaga

Tak kutemu dimanakah hentinya rayuan taubatku pada-Mu
-TAMAT-

semoga kita menggolongkan diri kita dalam orang-orang yang memperbaharui taubat,pesanan untuk diri yang berkata-kata :)
goodluck for nextnext paper! 

Sekian, Assalamualaikum




Monday, October 31, 2011

exam lagi?

Assalamualaikum.  :)

Seperti tajuk: exam lagi
Haiyyy,,rasanya bru je lepas exam sem lepas, nk kne msuk dewan exam lagi ni minggu depan..uh3..
Baru lepas balik dari rumah semalam. Cuti deepavali seminggu. Hajatnya cuti nak baca buku untuk exam..apakan daya..
east or west, home is the Best!
rumah tempat terbaekk laa! n its really holiday! ngehngehngeh~

Now, alone in hostel, selalunya bilik ni, aras ni la yang paling haru dibuat kawan2 aku, but still sume x balik lg. dan aku punn berfikir 3 4 kali nak tido kat mana. At last kuatkn hati, ingat yang diri ni yang bukan baby lagi,, akhirnya berjaya tido sorang2. Bangun pukul 5.15 pagi. Nasib baik bukan 2 3 pagi. kalo x haru aku. menangis kottt tgok sorg2..nging

STUDY
Yeay! sekarang baru habis study, Tu yang saje blogging. Lagi pun zohor xlama lg masuk. Spend time sekejaap je.. :p
Petang ni ada kelas encik samsudin. Kenapa xtau memang suka g clas dia. Maybe perwatakan and sifat dia kott.. :) Sebelum g kelas, nak makan! lapar3! Semalan xmakan..makan la,,tapi 2 keping roti je.. 

 OK. Dah terdengar azan Zohor. Jum2. Sampai berjumpa lagi ye..

Assalamualaikum.

Monday, October 3, 2011

nak keropok ketam!!

DIALOG

5 petang
I: mila2..nak keropok ketam pangkor tu!! hehe
M: amik2, bawak mari sini.

wahh..dgn enaknya mkn smbil teman k.aisyh online..ngup ngap ngup ngap. layann..buat-buat x sedar sebenarnya dah termakan seafood :P

10 malam
sohseh..sohseh..haacchum! Adoii...hidungku!!! Tiba2 teringat keropok ketam yang dah sedap2 masuk perut petang tadi. Alaa.. Menyesal pulak sebab buat2 xtau je td.. :(

6.40 pagi, 03-10-11
kali ke3 bersin dalam beberapa minit..bangun pagi2 tadi xsilap sejukk je rasa..tapi berpeeluh-peluh seluruh badan..subhanallah..hebat sungguh jika sekali ALLAH nak bagi hambanya rasa sakit..
Sambil iron baju, tanpa sedar hujan turun. Alhamdulillah..tenangnya rasa hati..

Tengah hari yang mendung, melihat diri dalam keadaan tidak sihat dan kepucatan pada wajah, serta ketidakselesaan sepanjang sesi kuliah berlangsung (kepala terbaring lesu di atas meja, nota kuliah dibiar x tercatat), seorang sahabat bagi 1 panadol soluble, ubat ?? aduii.. terima kasih sahabat, tapi aku lemah melihatnya.hehe..
Kataku: insyaAllah, kalo Allah nak suruh sihat, sekarang pun boleh sihat, tak sihat lg ni tandanya tiada izinNya lagi lah. hehe.
Katanya: Allah mengajar hamba2nya untuk berusaha mencapai sesuatu @ berikhtiar.
Apakan daya, terpaksa jua ku merasai kemanisan ubat tersebut.
Gulpp T_T


Sehingga sekarang, 10.37 malam, tiada tanda untuk semakin sembuh..semoga Allah memberi ku kesihatan yang baik dan hikmah di atas kesakitan ini. Kutetap bahagia :)


Dan buat adikku, Muhammad Multazam Bin Ahmad Roslan, SELAMAT BERJUANG menghadapi peperiksaan PMR mulai esok, 04 Nov 2011. semoga Allah memberkati usahamu dan memberi kajayaan yang cemerlang. Doa kami sentiasa mengiringi.


 p/s dari kakanda Mesir: buat yang terbaik, paling bagus dan banyak2dkatkan diri terutama dalam fatrah exam. kami kirim doa dari jauh. Salam Rindu buat semua. sori la. xdpt nk contact ali. tulis kt sni pn mcm dia baca je..hehe :)

SEMOGA BERTEMU KEJAYAAN BUAT KITA SEMUA!

Sunday, October 2, 2011

MENJADI HAMBA KEPADA... ??

4 bulan tinggal blog tak mengapa kan ? daripada tinggalkan hati yang rindukan Ilahi..
hati bukan untuk dicemari 

Hati fitrahnya suci, penuh taat kepada pencipta, tapi bila x dipedulikan, dibiarkan tanpa makanan yang berzat, berkhasiat dan pengisian yang sihat, sama juga keadaannya kepada tubuh badan kita, ia semakin rosak, sedikit-sedikit semakin sakit dan berpenyakit. Kalau hati penyakitnya dihinggapi dengan sifat-sifat mazmumah..sehingga satu tahap sukar untuk diubati lagi.. nak ubat, macam-macam bole guna, tapi perlukan kekuatan dalaman rohani dan iman yang subur. Duduk menghadiri  majlis ilmu, berdampingan dengan para ulama, pencinta ilmu dan sebagainya. 

Ada dengar tazkirah, tersentuh darpada kata-kata, jangan menjadi hamba kepada manusia. Bila diajak berbuat baik, dituruti, tapi bila matinya manusia itu, maka matilah kebaikan dari diri kita. Jadilah hamba yang sebenar kepada Allah. sebab sifat Allah itu kekal dan tidak mati..semoga kebaikan dan amalan kita juga tidak terkubur sehiingga 1 masa yang ditetapkan untuk kita kelak. 


jangan sampai jadi begini!

Sesungguhnya dalam badan manusia itu, ada seketul daging. Jika baik daging itu, maka baiklah seluruh tubuhnya. Jika rosak daging itu, maka rosaklah seluruh tubuhnya. Ketahuilah, seketul daging itu ialah HATI.. Jom pelihara Hati!
 Jom ubat Hati!
Jom Hati-hati menjaga hati!

SELAWAT SYIFA'



Terjemahan:
Ya Allah, berilah rahmat ke atas penghulu kami, nabi Muhammad S.A.W. yang dengan berkat baginda, engkau menyembuhkan hati-hati, menjadi penawar dan menyihatkan tubuh badan juga memberi kesembuhan penyakit serta mengurniakan cahaya penglihatan dan kurniakanlah juga rahmat keberkatan dan kesejahteraan keatas keluarga dan sahabat baginda.


Tuesday, May 17, 2011

salam imtihan!!

halloww..
hype!
study mood~
(stdy la sangat kn...hehehe)
not really but grrrr bdebar nak examm!!!
nak stdy tapi fikiran slalu melayang..xde fokus!!! T_T
wuaarrghh........
esok nk pi lbry.!wajib!!
to adik brdek yg exam..gudlak ok..yg da hbs,twakal ye..
to org2 yg tgh berjiwa nk exam..stdy molek..jgn memain je..huhuh

specel to all:

selamat menghadapi exam..do your best,do tou very best!
jaangan lupa Allah..
ma'a taufiq wannajah!
Aamin...

pas exam balik rumah dan cuti selama 3 minggu!! yuhuuu

Sunday, April 17, 2011

JIKA AKU JATUH CINTA...

Jika Aku Jatuh Cinta... 

Wahai Maha Pengasih,
Jika aku jatuh cinta....
Benihkan cintaku kpd seseorg yg melabuhkan cintanya kpdMu,
Agar bertambah kekuatanku utk mencintaiMu..

Wahai Maha Penyayang,
Jika aku jatuh cinta....
Jagailah cintaku kepadanya,
Agar tidak melebihi cintaku kpdMu..

Wahai Maha Penyayang,
Jika aku jatuh hati....
Izinkanlah aku menyentuh hati seseorg yg hatinya tertaut kpdMu,
Agar aku tidak jatuh dlm jurang cinta yg semu..

Wahai Maha Penyayang,
Jika aku jatuh hati.....
Jagalah hatiku kepadanya
Agar aku tidak berpaling selain kepada hati-Mu..

Wahai Maha Penyayang,
Jika aku rindu...
Rindukanlah aku kpd seseorg yg merindui shahid di jalanMu..

Wahai Maha Penyayang,
Jika aku rindu...
Jagalah rinduku kepadanya,
Agar aku tidak lalai merindukan syurga-Mu...

Wahai Maha Penyayang,
Jika aku menikmati cinta kekasih-Mu...
Jgnlah kenikmatan itu melebihi kenikmatan indahnya bermunajat
di sepertiga malam terakhir-Mu..

Wahai Maha Penyayang,
Jika aku jatuh hati kpd kekasih-Mu...
Jgn biarkan aku bertatih dan terjatuh
dalam perjalanan panjang menyeru manusia kpdMu...

Wahai Maha Penyayang,
Jika Kau halalkan aku merindui kekasihMu,
Jgn biarkan aku melampaui batas
Sehingga melupakan aku kpd cinta yg hakiki dan rindu abadi hanya kepada-Mu...

Wahai Maha Penyayang,
Engkau mengetahui bahawa...
hati-hati ini telah berhimpun dlm cinta kepada-Mu..
telah berjumpa pada taat kepada-Mu..
telah bersatu dalam dakwah kepada-Mu..
telah berpadu dlm membela syariat-Mu..
Kukuhkanlah ikatannya....
Kekalkanlah cintanya...
Tunjukilah jalan-jalannya...
Penuhilah hati-hati ini dgn Nur-Mu yg tiada pernah pudar....
Lapangkanlah dada-dada kami...
Dengan limpahan keimanan kepada-Mu...
dan keindahan bertawakal di jalan-Mu....
Ameen..

Saturday, April 16, 2011

AKU MAHU ENGKAU

بسم الله
السلام عايكم
TUHAN
AKU HANYA PUNYA ENGKAU
PADA JASAD INI
DALAM JIWA INI
PADA SETIAP KATA DIBIBIR
AKU MAHU ENGKAU
MERESAP DALAM DIRI INI

TUHAN
PADA SATU NAMA
 KEHIDUPAN
MENUJU KEMATIAN
AKU INGIN HANYA
 MERINDUIMU
 MENCINTAIMU
PADA SEGENAP NAFASKU

TUHAN
DALAM SATU LANGKAHKU
AKU MAHU ENGKAU 
MEMBIMBINGKU
MEMELIHARA SETIAP YANG BURUK
JAUH DARIKU
AKU MAHU ENGKAU 
PADA SETIAP GERAKANKU
AGAR ENGKAU MEREDHAI SETIAP TINDAKANKU

TUHAN
AKU MAHU ENGKAU
SENTIASA DENGANKU
YANG MENGINGATIKU KETIKA AKU LUPA
YANG MEMBERITAHUKU TIKA AKU TIDAK TAHU
YANG MEMBANTUKU SAATI AKU BUNTU
YANG MENEMANIKU PADA SETIAP MASAKU

YA ALLAH YA 'AZIM YA KABIR
ENGKAU TUHANKU
IZINKAN AKU MENCINTAIMU
IZINKAN AKU MENGGAPAI REDHAMU
IZINKAN AKU DENGAN KEHIDUPAN ENGKAU REDHAI
SESUNGGUHNYA, AKU MENCINTAI HANYA ENGKAU


Tuesday, January 18, 2011

Bismillahi Allahu Akbar!!


haih~
dh lme x blogging
hari ni kak yang exam nun di Mesir..moga2 sume nye dpermudahkan ALLAH, wa insyaallah..n aku ade gerko[gerak kokurikulum] disini,di ceruk hulu kinta ipoh..semangat bangun pagi,nk g awal nk pam bola keranjang..bola baru beli dengan harga 35rm..mahal tu, hee, kedekut..hanya kerana sebiji bola yang aku guna duit sndiri(slalunya pinjam stor kn) jd aku bertekad nak kutip ilmu btul2,bukan stakat main2..mr yang ajar aku mr. ng..salute with him..tegas, berwawasan, dan ayat dia yang  paling aku ingat: kalu habis tenaga, kita boleh pinjam tenaga dari bumi ye..haa hbis td,sungguh penat..


minggu ni nak balik!! walaupun mggu depan wajib balik!! hee..sudah x sabar..