Friday, March 30, 2012

Here my biggg grin :D

Assalamualaikum. Hai! :)


its me. yeyeahh!

cuba tengok betul2 makhluk smiley di atas. Rasanya is he or she really happy? i thought he/she isn't. ehehe suka hati je..sebenarnya aku tanya camtu sebab ingin memberitahu apa yang aku rasa.faham x ayat kalau full macam ni? mane tau kita2 ni asyik shortform jee sampai dah xreti kan..ada ke?huu.ntah~

Sebenarnya today, yesterday,yesterday yesterday, and before yesterday, before before yesterday.huhu pokoknnya dalam seminggu dua ni, i feel very2 xtau nak cakap sedih ke ape. tapi rasa macam nak pergi ke satu tempat tenang sangatt yang x ada orang n i want to sit there. alone. and i want to cry to Allah, to tell Him that i really2 in a big problem. but i know He is the biggest ever. not a problem actually, just my feeling that not in the mood. 

But. but. hehe. but today i feel some relax even though in the morning im not really. I cant describe it but im sure u can feel it when we feel that we have nobody around to cry or to tell but when we turn to Allah, we feel the joy and happiness. Thats it! Yeah.

Thank You Allah. I love You. Please let me love you with all my heart forever.
You are my everything. Mmmuah! eeh! hehe sign to> Alhamdulillah. :p



and. terima kasih mak ayah. mak cakap mak nak datang tengok anak mak yang solehah ni. hehe. amiin. Terima kasih mak, ayah! Harap2 jadi la, kalo x > T__T

Minggu ni sangat free. No! jgn melapangkan diri kerana masa lapang itu pembunuh dalam senyap. Jadikan masa yang ada untuk mencari ilmu. Baucer buku kn dah guna,yey!! :)

Till here.
Sincerely,
khodijahroslan

Monday, March 26, 2012

muhasabah diri~

Assalamualaikum.  :)

Haii la sibuknya dua tiga minggu nih! Memang penat sangat2 n kadang2 rasa nak mengeluhh sangat. T__T Mujurla terdetik hati ni untuk buat la sesuatu dengan IKHLAS, ikhlas itu dari hati. hati milik kita, hanya kita yang boleh bentuknya. Ada ikhlas,pasti semuanya indah~ Alhamdulillah.. smile lebar lagi :D

Masa sibuk ni la kadang2 manusia yang bersifat 'nisyan' ni lupa..lupa yang waktu2 macam ni la mudahnya mendapat pahala, dekatnya keberkatan Allah dengan kita. Pastilah! sebab biasanya waktu2 lapang kita, banyak diisi dengan perkara lagho..btul x? cuba kita fikir2 balik, muhasabah balik, cukupla kita tengok sehari dalam hidup kita, pagi, kalo ada kelas kita bangun, siap awal, kadang2 bangun lambat mulalah kalut nak bersiap, langsung lupa untuk membuka surat cinta Allah yang indah, kalamnya yang suci.. bila balik kelas kita penat, baring dan tertido..xpun kalo ada kawan..besembang panjang2..beesembang pasal orang pulak tu. Nauzubillah.. lepas borak, nak g makan lagi, malam nak buat kerja untuk esok pulak.. Masyaallah.. sia-sianya masa kita.. 

Sebab tu la waktu sibuk ni, jom la kita amik kesempatan nak mendekatkan diri kita semula dengan Dia. Paling kurang pun, bila terasa penat, ucaplah alhamdulillah, kita masih diberi kesempatan ada dalam dunia ni untuk melakukan tugas2 kita, atau jika rasa x mampu nk buat semua kerja sekalipun, mohon la pada Allah..agar Dia permudahkan. kan Allah sangat suka kita meminta padaNya.kerana itu tanda kita sentiasa mengharapkan pertolongan Dia yang Maha Pemurah. InsyaAllah. apa yang penting, ayuh sama kita betulkan niat dalam bekerja! hatta sekecil2 pekerjaan sekalipun.  

innamal a'malu binniah: sesungguhnya setiap amal itu bermula dengan niat.

Jom bekerja kerana Allah yakin kita kuat. 
Jom belajar kerana Allah nak kita banyak menguasai ilmu.
Jom gembira kerana Allah sentiasa menilai keikhlasan.
Jom bersedih kerana kadang2 kita xmampu melakukan yang sempurna, hanya kekuatan Dia mengatasi segala.
Jom betulkan niat semuanya kerana Dia, cinta hati kita.
Allah! Semoga Engkau memudahkan segala urusan kebaikan kami. Pelihara mak, ayah, kakak2, adik2, tok opah, sedara2, kawan2, cikgu2 n semua muslimin muslimat walau di mana mereka berada.

*minggu depan g pangkor. Harap2 peristiwa Pangkor dulu tak berulang lagi. xmau3 o.o


Till here.
Sincerely,
khodijahroslan


Thursday, March 15, 2012

All praise to HIM

Assalamualaikum. Hai semua! :)
 
1st of all, praise to Allah whom He is the one who help me in everything. Hari ni siap 1 assigment. Legaa nya rasa hati. Ada lagi 2 menanti + refleksi yang tertangguh berminggu-minggu. Semoga Allah beri kemudahan dalam setiap urusan. InsyaAllah..

TADAAAA!!!~
Seperti yang dijanjikan, sekarang saya nak upload gambar 1st day kami ke Penang hari tu.
Lihatlah dengan mata hati sebagaimana insan-insan melayari layar kehidupan dengan  mata hatiyang terang. :D

excited baru masuk pintu pagar ALMA :p

Farhana, Asma : both of them are blind. tp sgt mnghiburkan (",)

braille.

they happy with us

Jecqline with Elvin :)

kelas belajar tongkat. yg rabun sentiasa mempersiapkan diri. pity them.wuuu

good girl - darjah 6

rabun teruk- xpenah tgok somebody yg menulis @ membaca sgt rapat dgn buku

font dyorg besarrr

kami memang excited bila nak tulis nama dalam simbol braille ^^

peta malaysia yang timbul untuk blind student

contoh simbol braille

Thats all for now. byk lg gmbr, tp lmbt sgt nk upload.

p/s: jom sama2 mendoakan umat Islam semakin cemerlang. Yang buta celik hatinya. Yang celik bertambah celik lagilah! :D

Tuesday, March 13, 2012

Special lah

Assalamualaikum. Hai semua! :)
Bersua kembali setelah lama tanpa khabar. Tiba2 rasa rindu pulak nak menaip kat blog buruk ni. kihkihkih. Sory myblog :p

Actually, there's many things happened all this time. Yang sedih ada. Yang menarik and awesome pun ada! Sepanjang sem baru dan tahun 1st dalam ijaazah ni, banyak perkara yang aku belajar especially dalam bidang pendidikan khas. Daripada tak tahu apa menjadi chenta :)

22/23 Februari - aku n my coursemate (Pendidikan Khas Masalah Pembelajaran) adakan trip berilmu ke Penang. Yea.. penang mali~. 2 hari. Bermalam di recsam dekat dengan kampus IPG Persekutuan Pulau Pinang (singkatannya 14P orng panggil). Lecturer yang bertanggungjawab jaga kami Dr. Anuar and my tutor, En. Kamarul Bahrin. Very nice trip. 

1st day. Bertolak dalam 8 a.m x silap dengan bekal breakfast and lunch. Kami pergi ke Sekolah Kebangsaan Alma Pulau Pinang. Sebuah sekolah terawal untuk program pend.khas masalah penglihatan. From this journey, i just knew that sekolah ni banyak memberi sumbangan dalam melahirkan kanak-kanak yang bekeperluan khas ni menjadi pelajar-pelajar yang cemerlang. Hebat. Walaupun buta or masalah penglihatan, they still can achieve the result same with some normal child. Excellent! 

Too many too tell. Memang x habis kalau nak bercerita kat sini. Dari segi life style dyorg yang. Cara belajar and how they adapt themselves in the school. Kalau tengok dengan mata kepala kita sendiri, sungguh sayu + syahdu sangat tengok. Ada yang masih kecil dah duduk jauh ngan parents. wuuu T__T

Lagi, ada jugak tengok one boy yang baca quran n taranum. WAHH! memang sedap. walaupun menggunakan tangan yang teraba-raba pada tulisan braille, tp lancar dan merdu alunan ayat al quran dilafazkan. and this boy always being among the top in national tilawah competition. Should he!

Itu satu hal. Hal yang lainnya, ada yang rabun (berisiko menjadi buta). They hold  the blinds' hand and help them along the way.. sweett sangat! Kalo tengok tv pulak, dyorang akan cter ape yang jadi kepada yang blind ni. Best kan? Walaupun x dpt melihat, kasih sayang terjalin erat. Semoga ALLAH merahmati :)

X habis lagi. Baanyak lagi. xpe. Pictures tell everything. ;)
here some pictures about them >>

Uhh lambat pulak nak upload picture2 ni  :(
Nak maghrib pulak. Jawapannya, To be continue lahhh.............
daaa~

Assalamualaikum-