Tuesday, March 13, 2012

Special lah

Assalamualaikum. Hai semua! :)
Bersua kembali setelah lama tanpa khabar. Tiba2 rasa rindu pulak nak menaip kat blog buruk ni. kihkihkih. Sory myblog :p

Actually, there's many things happened all this time. Yang sedih ada. Yang menarik and awesome pun ada! Sepanjang sem baru dan tahun 1st dalam ijaazah ni, banyak perkara yang aku belajar especially dalam bidang pendidikan khas. Daripada tak tahu apa menjadi chenta :)

22/23 Februari - aku n my coursemate (Pendidikan Khas Masalah Pembelajaran) adakan trip berilmu ke Penang. Yea.. penang mali~. 2 hari. Bermalam di recsam dekat dengan kampus IPG Persekutuan Pulau Pinang (singkatannya 14P orng panggil). Lecturer yang bertanggungjawab jaga kami Dr. Anuar and my tutor, En. Kamarul Bahrin. Very nice trip. 

1st day. Bertolak dalam 8 a.m x silap dengan bekal breakfast and lunch. Kami pergi ke Sekolah Kebangsaan Alma Pulau Pinang. Sebuah sekolah terawal untuk program pend.khas masalah penglihatan. From this journey, i just knew that sekolah ni banyak memberi sumbangan dalam melahirkan kanak-kanak yang bekeperluan khas ni menjadi pelajar-pelajar yang cemerlang. Hebat. Walaupun buta or masalah penglihatan, they still can achieve the result same with some normal child. Excellent! 

Too many too tell. Memang x habis kalau nak bercerita kat sini. Dari segi life style dyorg yang. Cara belajar and how they adapt themselves in the school. Kalau tengok dengan mata kepala kita sendiri, sungguh sayu + syahdu sangat tengok. Ada yang masih kecil dah duduk jauh ngan parents. wuuu T__T

Lagi, ada jugak tengok one boy yang baca quran n taranum. WAHH! memang sedap. walaupun menggunakan tangan yang teraba-raba pada tulisan braille, tp lancar dan merdu alunan ayat al quran dilafazkan. and this boy always being among the top in national tilawah competition. Should he!

Itu satu hal. Hal yang lainnya, ada yang rabun (berisiko menjadi buta). They hold  the blinds' hand and help them along the way.. sweett sangat! Kalo tengok tv pulak, dyorang akan cter ape yang jadi kepada yang blind ni. Best kan? Walaupun x dpt melihat, kasih sayang terjalin erat. Semoga ALLAH merahmati :)

X habis lagi. Baanyak lagi. xpe. Pictures tell everything. ;)
here some pictures about them >>

Uhh lambat pulak nak upload picture2 ni  :(
Nak maghrib pulak. Jawapannya, To be continue lahhh.............
daaa~

Assalamualaikum-

 




No comments:

Post a Comment