Friday, January 18, 2013

Heading to somewhere~

Bismillahirrahmanirrahim.

Salam penghulu hari, moga manfaat dan maghfirahNya tercurah buat kita. AMEEN.
Heading to somewhere? ok actly, i am heading to Serdang attending Konvensyen Fiqh Wanita Islam with my beloved sisters, kaklong, kaknyah n kakteh for 2 days (19/20 Jan).

Actually sdg mnunggu makcik nyah n long yg apa la beritanya entah bertolak ke belum. Apa pun smg slmt dalam perjalanan. Aku ni yg dri td punyala menanti. Aku excited sangat nk g konvensyen ni. Bakpe excited sgt pn xtau la. ahaha. OK. nak tau sbb pe aku excited? Meh aku gtau.

1st nye, sebab Konvensyen Fiqh WANITA ISLAM. Haa. nampak x apa yg di'bold'kn disitu? Wanita islam kan? of course, aku ni salah seorang daripadanya. dan aku nak belajar dan terus belajar dan melengkapkan diri dengan ilmu wanita itu sendiri. Memang, sangat diakui, aku ni la bukan la wanita solehah yang  bertudung litup, tapi aku tau bahagian aurat wanita. Aku bukanlah wanita yang suaranya indah serta terpelihara, tapi aku tau suara itu aurat dan aku sentiasa cuba memeliharanya agar Allah tidak murka padaku. Aku bukanlah wanita yang berjuang dalam gerakan2 Islam yang hebat, namun aku tau pertolongan Allah itu datang kepada jemaah. Maka, aku menganggap semua wanita adalah saudaraku dan aku menyintai mereka. Aku suka berkumpul dalam kumpulan yang tunjangnya adalah keimanan kepada Allah. Dan, aku bukanlah wanita sempurna yang dijanjikan syurga, tapi aku tahu untuk mendapat syurga itu perlu usaha. Maka, ini lah usaha ku. biarpun tidaklah hebat, namun aku yakin janji Allah, amalan manusia itu dikira walaupun sekecil zarah sekali pun.

Sbb 2nd (ke-2) aku semangat nak pergi adalah sebab, sebelum ni, aku ada post pasal mujahadah kan. That's it! Aku sedang bermujahadah. Mujahadah itu sangat payah. Seolah-olah berperang, dan aku berperang dengan hawa nafsuku yang selalu memujuk untuk malas dan berelax2. Tidak. Aku x nak lg hujung minggu aku terisi seperti itu. Allah x suka pada orang yang malas. Allah. semoga aku terus kuat dan istiqamah untuk bermujahadah biar merangkak sekalipun. Akan ku gagah. InsyaAllah.

Rasanya, dua sebab ni je la yang utama. Tiada sebab lain. Tuhan, mudahkan urusan kebaikanku dan lapangkan dadaku. Allah limpahkan rahmatMu ke atas mak dan ayah. Pelihara mereka dalam redhaMu. Kurniakanlah ilmu yang bermanfaat buat aku dan adik beradikku agar tersinar hidayah daripadanya. Ameen.


# Rindu mak dan ayah dan semua.
# Good luck kakyang yg tgh mood exam.

Sincerely,
khodijahroslan

No comments:

Post a Comment