Thursday, June 13, 2013

Minta pada Dia

Bismillahirranhmanirrahim

Assalamulaikum. Hi guys. 
Haa pepagi brblogblog ni, mandi ke blom ? Eew bucuk2! shuhhh. shuhhh. haha. Ok, sebulan lebih jgk x ziarah blog everymoment ni, konon setiap saat, satiap minit pun x lepaihhh. hoho. 
Before that, Sobahal Khair sume :) Are you ready???
ai ai captain!! - Goodd !-

Aku ni curi masa je ni on9 pagi2. Dengan meribakan si Amni Solehah ni, boleh pulak aku menaip. Hebat kan? Hebat kan? Bakal ibu yg sukses ni. kuakua. :P

STOP. meraban banyak sunggohh. huhu. 
Back to the main topic, semalam aku berkesempatan, diberi ruang dan kesempatan menziarah seorang sahabat mak, makcik Siti Aluyah. Aku dr kecik kenal dan baik dengan dia. dan bila mendpt berita kesakitannya, sungguuh terasa sempit hati ni. Allah. moga diberi kesembuhan buatnya. Saat sampai je rumah beliau (xsedap nk pggil 'dia' sbb aku sgt hormat dgnnya), Allahh, hampir aku xkenal. lain sungguh wajahnya. mungkin sebab apa yang dimakann x dpt dihadam dengan baik, cengkung wajahnya. Namun, masih tenang. sungguh tenang, seperti hari2 biasanya. Alhamdulillah, Allah beri kesabaran dan lapang dada buatnya.

Kat sini, aku nak share sikit tntg perkara yang penting sms menziarah orang sakit ni yg mana kita selalu je lupa n amik mudah, sedangkan benda2 ni amatt penting agar apa yg kita buat tu dikira sbg ibadah. Insya-Allah.

Pertama. Niat. 
Niatkan lah hal-hal yang baik sms menziarah. Contohnya, kerana dia saudara kita, maka ingin memberi ketenangan dan semangat buatnya. Kerana ingin membantu dari segi penyakitnya (kalau kita arif/tahu wpun sedikit dlm bab penyakit tersebut) dan mcm2 lagi *yg baik2. Ingat. Niat adalah permulaan kepada setiap perbuatan (baru dikira ibadah.)

Ke-2. Senyum dan Bersalaman.
Sesampainya kita tempat org sakit, lepas bg salam, tunjukkanlah reaksi yang menyenangkan hatinya. Paling mudah, senyum. haa reti dop nk senyum ni? kalo x reti, blajar dgn baby Amni meh. baby pun senyum tauu.. alolo omeyynya. :)
Selain senyum, bersalamlah (kalo pesakit larat la, kalo x jgn paksa dia pulakk cik kak ye! Dengan bersalam ni, percayalah, pesakit akan rasa tenang, sebab caj2 telah diseimbangkan melalui sentuhan. tambah elok lagi, sms bersalam, selawatlah. Moga2 syafaat Rasul bersama kita. InsyaAllah. 

Ke-3. *Adoii semut2 (kebas) pulak kaki aku ribakan si Amni ni. Jap naa. nak ubah positon.

oyaitt. shambung.

Ke-3. Doa.
 Rugi sgt kalo kita ziarah orang sakit, tapi kita lupa mendoakannya. Yg kita ckp, kesiannya dia, sedih, sayu hati tengok. haa tu je kan? tpi kite lupa doakan. Walaupun kita ckp, Allah, sembuhkanlah penyakitnya. Haa ni dah cukup sbgai doa sbnrnya. Doalah, Minta pada Dia. Dulu aku pn slalu lupa. kalo g hospital je, mst tanya kakak aku, apa ea doa org sakit, bru ingt. sbb apa lupa? sbb kita x biasa amalkan kan? 

Ni antara doa yang boleh digunakan masa ziarah orang sakit:

"Tak mengapa, moga sakit ini membersihkan doasamu, insyaAllah"

"Aku memohon kepada Allah yang Maha Agung, Tuhan Arasy yang Agung agar menyembuhkan engkau"
Dua doa ni adalah doa yang simple boleh kita guna. Banyak lagi doa lain, bolehlah godek-godek kat encik gogole. Moga2 dengan doa-doa kita semua, bisa memberi kesembuhan kepada pesakit. Dan semoga Allah menyembuhkan Puan Siti Aluyah. InsyaAllah. Walau apapun, mintalah pada Dia. Dia suka kita meminta, merayu pada Dia. Jangan berserah dan jangan sesekali putus asa, sesungguhnya, Allah itu menyembuhkan dan menyakitkan, menghidupkan dan mematikan. Dia lah Maha Kuasa, maka mintalah hanya pada Dia. 

Semoga Alla merahmati kita semua. 

Sincerely,
Baby Amni. EH!


2 comments:

  1. Cikgu akak time skolah dulu. :'(
    Semoga Cikgu Aluyah terus tabah dan kuat menghadapi ujian yg satu ni. In shaa Allah.
    Moga Cikgu diberik kesembuhan yg baik. Amin.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhmdlillah. ckgu smkin baik akk. berubat dgn Darussyifa. Moga trus sihat. Sma2 kita trus doakan. :)

      Delete