Thursday, June 18, 2015

Bintang


Saling belum mengerti :)

Setiap halaman hubungan menjadi taman rama-rama
kerana telah lama membaca kitab akrab bersama;
di dalam bab beza, susun diksi aksara pandangan - 
antara gerobok pengalaman dan almari usia
antara muram kecewa dan ledak ketawa
sering mentafsir manuskrip khuatir
di atas helai-helai kertas perjuangan, atau
di sisi renda-renda pentas yang sama - meski - 
telah lama membaca kitab akrab bersama
kita saling belum mengerti, sejujurnya.

(WB Rendra)



Meski masih saling belum mengerti, 
biar tetap jadi bintang 
paling bersinar dalam kelam aku. 

Terima kasih, kamu. :)



Wednesday, June 17, 2015

Nikmat



Terima kasih Tuhan
mengganjar sabar aku
menganti bahagia dari duka 
memegang erat hati rapuh ini

Terima kasih Tuhan
memanggil aku 
dengan panggilan paling indah
tanpa sangka 

Terima kasih Tuhan 
memilih aku bergelar hamba

O' Allah, who holds the hearts, make my heart firm in You. 


______________________________________________________________________

Nikmat.

Segala yang dihasrat
tapi tak didapat
adalah nikmat
yang paling padat.

A. Samad Said
(Benih Semalu)


Subhanallah. Alhamdulillah. Allahu Akbar.
:)

Tuesday, May 5, 2015

Apa khabar Cik Siti?

Bismillah.

Alhamdulillah Cik Siti dikurniakan kesihatan yang baik. Lamanya Cik Siti tak menconteng kat sini.  Ikutkan rasa hati kalau boleh Cik Siti nak abadikan setiap rasa dan kata dalam jiwa Cik Siti kat blog ni sebagai ingatan. Tapi tuntutan sebagai pelajar lebih menjadi prioriti. 
Alhamdulillah baru selesai amali praktikum kat SK Seri Kepayang selama 3 bulan. Syukur, everything went well. Lecturer, Guru pembimbing, cikgu2, murid2 semuanya sangat baik and cukup beri aku rasa selesa selama 3 bulan. Alhamdulillah, settled :)

Bila buat kira-kira actually tak sampai 6 bulan aku nak meneruskan kehidupan kat IPG ni. Tak lama dah. Tambah lagi sem depan sure busy dengan program intership and preparation untuk pembentangan je, so i think masa nak berhuha-huha dengan kengkawan x banyak mana. Kinda miss that moment. >.<

Hari ni genap, 5/5/2015, genaplah umor Cik Siti 23 tahun 2 hari. Allah tak sangka dah menua rupanya aku ni haa. Selama 23 tahun ni la hidup duk bergantung je lagi dengan mak dan ayah :(

Terima kasih mak, terima kasih ayah atas setiap lelah, setiap usaha, setiap curah kasih dan sayang, setiap bait kata yang cukup menenangkan, setiap nasihat dan teguran dan setiap detik yang dikurniakan aku menjadi seorang anak buat kalian. Moga tidaklah aku menjadi anak yang sia-sia bahkan berharga untuk syurga kalian. 

Semoga dengan peningkatan usia ini, lebih aku mengerti akan nilai dan erti hidup yang sebenar. 
Moga lebih matang dan tidak mudah kalah dengan dunia. dan moga-moga menjadi seorang wanita yang terjaga sifat Haya', tidak terpengaruh dengan sikap manusia lain. Pilihlah idol yang tepat. 

Sebaik-baik wanita adalah yang tidak memandang dan tidak dipandang. :)

#Syurga itu mahal. Untuk mereka yang mampu membeli dengan usaha. 
#Thanks sisters sedarah sedaging yang tetap menjadi inspirasi 


Next post kita update pasal resepi masakan okay :-*

Till here! 

Friday, February 20, 2015

Kuatlah, hati :(

Bismillah
Hamdan lillah atas setiap nikmat,
dan ujian. 

*****

Kadang terasa aku sahajakah yang dapat ujian ini? 
Kenapa aku?
Kenapa bukan dia yang dapat ujian ni?
Tough. 
Ya aku tak sanggup nak bertahan. Serasa jiwa lemah, rapuh. seakan mahu mengalah.
Mahu duduk menyerah diri.

Jiwa sarat dengan rindu. Rindu yang tak mampu aku capai. 
Hati berat dengan mahu dekat. Sedang ia bukan haq. 
Tuhan. Kuatkan aku. 
Aku tahu, selagi Engkau ada, aku perlu kuat. 
Selagi mahu berpaut, aku perlu bersyariat. 

La hau la wa la quwwata illa billah.

Kuatkan aku. 

Allah. Rabb jiwa lahir dan batinku, engkau tahu lemahku, engkau tahu sakitku, engkau tahu dayaku, engkau tahu setiap rasa hati yang sedaya aku sembunyi dan ter-aku nyatakan.
Engkau kekuatan, 
kuatkan aku. 
kuatkan aku.
kuatkan aku.
kuatkan aku.


  Demi syurga, aku kuat. 
Demi Rasulullah sang kekasih yang dirindu, aku bangkit.
Ighfrli Ya Ghafur.
Bangunlah diri. 
Allahu :'(


'Jika sudah berjumpa, jaga dia dengan doa'
Rabbi Yassir. Rabbi tammim bil khair. 
Ameen. 

Tuesday, February 17, 2015

CNY Holiday~

Hi! Assalamualaikum awak.

Oh sekarang dah lepas pertengahan Februari ya? Cepatnya masa berlalu. dan mohon lebih cepat ya. hihihii.

Lately, im quite busy with school, assignments, and feeling (homesick tahap gaban actually. HAHA!) And now, thanks to Almighty Allah whom gave me chance to settle these things. School and assignments not settle yet. KUAKUA. But once you can manage the worse feeling inside you, believe everything were OKAY. Thats why i tak sabar nak menanti CNY holiday ni tau. Tuhan saja yg tahu perasaan dalam jiwa ni bergejolak tak tentu arah. hahahh. sebab tu semangat nak praktikum turun naik je. kejap ada kejap hilang je. Chipsmore betul! Tu nasib baik ada praktikum partner hat rajin and komited. Kalau x lagi nahas iolss. T_T

So, i hope end of this holiday, my praktikum mode TIP TOP. Plus i got to have first and scond observe with guru pembimbing, Kak Mas next week. Do pray. Paling tidak pun, doakan mood saya stabil ya. Ya? Hehe.

I plan on finishing my two work tasks within this cny holiday. depends on situation. harap suasana memberangsangkan lah ye. -.-

Okay. Maybe till here for today. Saje lepas rindu kat Mr.Olaf. EH!

Awakkssss sekalian, doakan ya.
:D

**********

'Pada impian yang tak pasti, aku jaga dengan doa'


Happy Chinese New Year!

Truthfully,
ejaroslan

Sunday, January 4, 2015

Syukur bila diingat :')

Bismillah. 

Salam. Hi. Korang tahu tak bila masa Allah ingat kat korang and bila masa Allah lupa? 
*Erk. boleh tau eh? 
SURE. Sangat boleh bila kita letak, buat and niat setiap benda dgn tujuan krn Allah. and hence, bila kita sikit je lagho, kita cepat rasa bersalah like, eh apalah aku buat seharian ni?? Ya Allah, aku tengok seharian drama masyaAllah buang masanya. Istighfar3. Alhamdulillah. Bila terdetiknya rasa bersalah and cecepat istighfar and berhenti dari kerja lagho tu, thats it the time Allah remember us. 

Allah. Seronokkan bila Allah ingat? Cer bayangkan Sultan Negeri korang tetibe datang turun kampung and tanya korang. Tak ke 'bangganya aku weiii!'. Kan? kan? :)
Macam tu la bahagianya bila Allah pilih untuk ingat kita daripada ramai lagi manusia yang lagho. Allahu. Syukurrrrr.  :'(

Ada jugak situasi kita tiba2 terdetik rasa bersalah tapi 'ahh jap ah. jap jee lagi'. xpun 'hmm x pela lepas ni aku taubat in shaa Allah, Allah kan maha Pengampun'. :'(
Dont. Please dont delay the good intention. Dont Ever. Itu Allah sedang mengetuk pintu hati kita. Maka sekali kita ego dgn nafsu, belum tentu Allah nak ketuk lagi. Ingat. Benda paling berharga adalah hidayah Tuhan yang dgnnya bawa kita jalan ke syurga atau neraka (nauzubillahi min zalik).

Alhamdulillah. Moga Allah terus beri kita hidayah. Syukurlah atas nikmat iman dan islam yang tak semua orang punya. Moga terus tersemai cinta agung Sang Tuhan dan Kekasihnya dalam jiwa hamba. Ameen.

"RABBANA LA TUZIGH QULUBANA BA'DANA IZH HADAITANA WA HABLANA MIN LADUNKA RAHMAH"

--------
So cuti nak habis. Saya bakalan busy dan saya agak tidak suka. :p
Moga-moga Allah terus ingat saya dan membuatkan saya selalu merindukan-Nya

Allah. 
Rahmati aku, mak, ayah dan ahli keluargaku serta seluruh muslimin muslimat. 
Allah, Rahmati kami. :'(



Thursday, January 1, 2015

TWO ZERO ONE FIVE

Bismillah.

Assalamualaikum 2015 :)

Alhamdulillah Allah masih pinjamkan nyawa dan roh dalam tubuh insan kerdil ini. Masih diberi kesempatan waktu untuk kembali dan memperbaiki kesilapan-kesilapan yang lalu. Tidaklah siapa pun tahu melainkan Dia, Sang Mata pd ghaib dan nyata. Allah terima kasih untuk kesekian kali kau jaga aku dengan kasih sayang-Mu. Terima kasih untuk belas ihsan-Mu memelihara aib dosaku dari mata dan pandangan manusia. Meski aku tahu, pada-Mu selayaknya aku letak malu. Namun lemahnya aku rebah dan gusar akan rakusnya manusia. Kerana tercalitnya aku dengan dosa, Engkaulah tempat aku mengadu. 

Andai mampu aku buang bahagian-bahagian hidupku yang menyesakkan, nescaya aku telah buang. Siapalah aku? yang bangun kerana itu. yang gagah kerana itu. yang lebih kuat kerana itu. yang belajar kerana pahitnya itu. Kesal. Tapi biar jadi pedoman. Moga rahmat Tuhan sentiasa menyebelahi. :'(

2014
Tahun penuh cabaran.

2015
Moga didalamnya terkandung kisah-kisah bahagia. 
Moga padanya ada rahmat berterusan. 

InsyaAllah tahun akhir di IPG. Aku mesti terus tingkatkan usaha. Last praktikum, intership dan kajian tindakan. Allah, mudahkan, jangan Kau susahkan. Ameen.

Satu-satunya peluang yang tinggal untuk besama kawan-kawan.


Dan. 
Moga 'harapan dan impian' yang kusemai terlaksana. 
Allah. Allah. Andai benar sampai masanya, mudahkan, beri aku kematangan dalam berfikir, luaskan rezekiku dan pelihara aku dari segala keburukan.

2015, dengan lafaz bismillahirrahmanirrahim, aku kembali menapak :)

"LA HAU LA WA LA QUWWATA ILLA BILLAH"




 BY,
Khodijah Solehah